Ga naar hoofdinhoud

Oorsuizen: Alle informatie op een rij

Oorsuizen zijn nare pieptonen of vervelende fluitende geluiden in je oren. Oorsuizen zijn daarmee het bekendste symptoom van tinnitus. Op deze pagina vind je alle informatie over oorsuizen.


Anderen zochten naar:

Afbeelding van een glimlachende vrouw

Oorsuizen is een symptoom van tinnitus

Tinnitus is een aandoening die in verband staat met gehoorverlies. Het kan echter vele oorzaken hebben, waaronder blootstelling aan hard geluid, ouder worden, oorinfecties en oorletsel. Oorsuizen is een symptoom van tinnitus en is het resultaat van je hersenen die het verlies van haarcellen in je oor proberen te compenseren. Tinnitus kan ook worden ervaren als een suizend, brullend of zoemend geluid.

Tinnitus treft ongeveer 15% van de bevolking. Voor sommige mensen kan het een behoorlijke impact hebben op hun dagelijks leven en kan het zorgen voor angst, stress, frustraties en slaapproblemen.

Onze korte online tinnitustest kan je helpen te begrijpen of je symptomen van tinnitus (zoals oorsuizen) en/of gehoorverlies hebt. De twee aandoeningen worden vaak gelijktijdig ervaren.

Vrouw ervaart tinnitus en oorsuizen

Online Tinnitustest: krijg een indicatie van eventuele klachten

Mensen met tinnitus hebben ook vaak last van gehoorverlies. Onze snelle online tinnitustest achterhaalt of je misschien last hebt van tinnitus en/of gehoorverlies.

Vraag 1 – Last van piepende of zoemende geluiden
Hoor je soms gepiep of gezoem in je oren, ook al is er geen ander geluid aanwezig?
Heb je soms moeite om in slaap te vallen of om je te concentreren door suizende geluiden in één of beide oren?
Vind je het soms lastig om gesprekken te volgen omdat je het niet goed kunt horen?
Zet je het volume van de TV harder dan normaal?

Resultaat:

Tekenen van tinnitus en gehoorverlies

Jouw antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus en gehoorverlies lijkt te ondervinden. We raden aan om één van onze winkels te bezoeken voor een gehoortest. Zo kunnen we de mate van het gehoorverlies vaststellen.*

Boek een gratis gehoortest in een winkel bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Resultaat:

Tekenen van gehoorverlies

Jouw antwoorden geven aan dat je symptomen van gehoorverlies ervaart, maar niet van tinnitus. We raden aan om een gehoortest te boeken om te onderzoeken wat de mate van het geconstateerde gehoorverlies is.*

Boek een gratis gehoortest in een winkel bij jou in de buurt

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Resultaat:

Tekenen van tinnitus

Jouw antwoorden geven aan dat je symptomen van tinnitus lijkt te ondervinden. We raden aan om te informeren over de behandelopties bij tinnitus om te begrijpen hoe je de symptomen van oorsuizen kan verlichten.*

* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Resultaat:

Geen tekenen van gehoorverlies of tinnitus

Jouw antwoorden geven aan dat je geen tinnitus - of geen storende tinnitus ondervindt dat je alledaagse leven beïnvloedt. Indien je in de toekomst symptomen ondervindt van tinnitus, raden wij je aan om een bezoek te brengen aan één van onze winkels bij jou in de buurt.


* Het resultaat van de test mag alleen als indicatie worden gebruikt. Officiële conclusies over gehoorverlies/tinnitus kunnen worden verstrekt door onze gecertificeerde audiciens.

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt oorsuizen?

Er zijn verschillende factoren die oorsuizen kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak is blootstelling aan luide geluiden waardoor de kleine haarcellen in het binnenoor worden beschadigd. Het oorsuizen is het resultaat van je hersenen die het verlies van haarcellen proberen te compenseren.

Veelvoorkomende oorzaken van oorsuizen:

  1. Blootstelling aan hard geluid
  2. Het natuurlijke verouderingsproces
  3. Infecties in het middenoor
  4. Emotioneel leed
  5. Diabetes
  6. Negatieve reacties op medicijnen
  7. Hoofd- of nekletsel
  8. Overgevoeligheid voor normale alledaagse geluiden (hyperacusis)
  9. Onbehandelde medische aandoeningen zoals de ziekte van Ménière en otitis

Doe een online tinnitustest

Behandeling voor oorsuizen

Hoewel er geen wondermiddel bestaat voor oorsuizen, zijn er verschillende manieren waarop je de invloed ervan op je kwaliteit van leven kunt verminderen. Hieronder lees je meer over de mogelijkheden om oorsuizen te verlichten en te beheersen.

Pictogram van hoofd met koptelefoon
1. Geluidstherapie
Programma's met geluidstherapie kunnen het contrast tussen stille omgevingen en oorsuizen verminderen.
pictogram van gehoorapparaat
2. Gehoorapparaten
Omdat ze meer geluid aan je hersenen leveren, kan de tinnitus minder opvallen als je gehoorapparaten draagt.
pictogram van ontspannen man
3. Ontspanning en mindfulness
Meditatie en yoga hebben bewezen te helpen bij het verlichten van de effecten van oorsuizen.
pictogram van schild met oor
4. Gehoorbescherming
Het dragen van gehoorbescherming (zoals oordopjes) kan een effectieve manier zijn om geluidsschade door luide omgevingen te voorkomen.

Wat kan geluidstherapie voor mensen met oorsuizen doen?

Geluidstherapie is een vorm van tinnitusverlichting waarmee je naar therapeutische geluiden kunt luisteren via je gehoorapparaten om de geluiden die met tinnitus gepaard gaan te verminderen.

Geluidstherapie kan een nuttige manier zijn om de symptomen van tinnitus te bestrijden. Tinnitus kan gemaskeerd worden zodat het veel minder merkbaar wordt. Dit maskeringsproces vindt plaats wanneer je je aandacht begint te richten op andere geluiden dan de tinnitusgeluiden (zoals oorsuizen).

Hoortoestellen met tinnitusmaskeerder

Gehoorapparaten gebruiken om oorsuizen te behandelen

Gehoorapparaten kunnen worden gebruikt om zowel gehoorverlies als oorsuizen te behandelen. Ze helpen je beter te horen en maskeren tegelijkertijd de tinnitusgeluiden door het geluid om je heen te versterken.

Je kunt dus meer horen met minder inspanning, terwijl je ook het volume van het oorsuizen vermindert.

Naast dit voordeel bieden veel moderne gehoorapparaten ook een functie voor geluidstherapie waarmee je therapeutische geluiden kunt afspelen in de gehoorapparaten die de tinnitus verder maskeren.

Merken en modellen gehoorapparaten

Gehoorverlies en oorsuizen

Veel mensen die last hebben van oorsuizen, hebben ook gehoorverlies (zelfs als ze zich daar niet bewust van zijn). Als je tekenen of symptomen van tinnitus ervaart (zoals oorsuizen), kun je baat hebben bij het dragen van gehoorapparaten.

80% van de mensen met tinnitus heeft ook gehoorverlies

Omdat gehoorapparaten meer geluid naar je hersenen sturen, kunnen de symptomen van tinnitus minder hinderlijk worden.

En omdat je gehoorapparaten je gehoor verbeteren, wordt het makkelijker om je te concentreren op andere geluiden om je heen, waardoor de focus wordt verplaatst van tinnitus-gerelateerde geluiden (zoals oorsuizen).

Doe een online tinnitustest

Veelvoorkomende uitdagingen

Mensen die last hebben van oorsuizen kunnen gevoelig worden voor luide omgevingen, zoals een druk restaurant of een bar met luide achtergrondmuziek. Je kunt deze omgevingen zelfs helemaal beginnen te vermijden.

Als oorsuizen niet wordt behandeld, kan het leiden tot:

  • Concentratieproblemen
  • Isolatie
  • Slaapstoornis
  • Boosheid en prikkelbaarheid
  • Verhoogde gevoeligheid voor luide omgevingen

Hoewel sommigen het makkelijker vinden dan anderen om tinnitussymptomen en -geluiden te negeren, kan tinnitus ook een negatieve invloed hebben op de kwaliteit van leven wanneer je het gedurende langere perioden ervaart.

Veelgestelde vragen – Oorsuizen

afbeelding van Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer
Bobae Veronica Kim, klinisch audicien en internationaal trainer

Bobae Veronica Kim is een erkend klinisch audicien en internationaal trainer. Ze is onderzoeker bij de faculteit geneeskunde aan de University of Melbourne en ere-onderzoeker aan de University of Adelaide.

Bobae behaalde een BSc-diploma economie aan de University of Sheffield, Verenigd Koninkrijk. Ze behaalde ook een BSc-diploma Gezondheidswetenschappen in farmacologie aan de University of Adelaide en een MSc in klinische audiologie aan de Flinders University.


Bronnen:

1. Beck D.L. (2012) British Academy of Audiology. Podium presentation.

2. Al-Swiahb, J., &Park, S. N. (2016). Characterization of tinnitus in different age groups: A retrospective review. Noise &health, 18(83), 214–219. https://doi.org/10.4103/1463-1741.189240