Maak een afspraak voor een gratis gehoortest om te ontdekken of je lawaaidoofheid of een andere vorm van gehoorverlies hebt. Onze hoorzorgexperts gaan graag met je in gesprek om je mogelijkheden te bespreken.
Lawaaidoofheid: gehoorverlies veroorzaakt door lawaai

Wat is lawaaidoofheid?
Lawaaidoofheid ontstaat wanneer de haarcellen in je gehoororgaan (de cochlea) beschadigd raken door blootstelling aan een geluidsniveau dat hoger is dan normaal.
Meestal treedt lawaaidoofheid op in beide oren en merk je dat je geluiden tussen de 3.000 en 6.000 Hertz (Hz) niet goed meer kunt horen. Het is de op twee na meest voorkomende oorzaak van gehoorverlies, na leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbycusis).


Boek een gratis test voor lawaaidoofheid
Wat veroorzaakt lawaaidoofheid?
Langdurige blootstelling aan geluiden die harder zijn dan normaal (meestal boven de 70 dB) is de belangrijkste oorzaak van lawaaidoofheid.
Hoeveel schade er ontstaat en hoe snel dit gebeurt, hangt af van verschillende factoren, zoals:
- Hoe lang je aan het geluid wordt blootgesteld
- Het geluidsniveau en hoe dichtbij je bent
- De mate van gehoorbescherming die je gebruikt (als je die draagt)
Lawaaidoofheid kan ontstaan door recreatief geluid (zoals luide muziek, concerten, het gebruik van koptelefoons) of door geluid op het werk (bijvoorbeeld in een fabriek, op een bouwplaats zonder gehoorbescherming).
4 veelvoorkomende tekenen van lawaaidoofheid
De belangrijkste symptomen van lawaaidoofheid verdwijnen vaak zodra je niet meer wordt blootgesteld aan het lawaai. Maar als je herhaaldelijk wordt blootgesteld en er steeds meer haarcellen beschadigd raken, kun je blijvend gehoorverlies ontwikkelen. De symptomen doen zelden pijn, maar het kan lastig zijn om ze te herkennen.
1. Een gevoel van druk of volheid in het oor.
2. Spraak lijkt onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen.
3. Piepende of zoemende geluiden in het oor (tinnitus genoemd).
4. Moeite met het horen van hoge tonen.
Hoe kun je lawaaidoofheid voorkomen?
Je kunt lawaaidoofheid voorkomen door gehoorbescherming te gebruiken. In onze hoorwinkels kun je deze laten aanmeten. Er zijn verschillende soorten gehoorbescherming beschikbaar, voor diverse situaties, zowel universeel als op maat gemaakt.
Hoe gehoorverlies te voorkomen
Soorten gehoorbescherming die je kunt gebruiken zijn onder andere:
- Schuimrubberen oordopjes – dit zijn de goedkoopste oordopjes en worden vooral in de bouwsector gebruikt.
- Rubberen oordopjes – deze lijken op schuimrubberen oordopjes, maar zijn steviger. Ze zijn misschien niet geschikt voor alle gehoorgangen.
- Oorkappen met band – deze bestaan uit oorkappen verbonden door een hoofdband. Ze lijken op koptelefoons met ruisonderdrukking en worden vaak gebruikt bij luide recreatieve activiteiten.
- Aangepaste oorstukjes – deze zijn meestal van siliconen gemaakt en worden op maat gemaakt zodat ze perfect in jouw oor passen.

Behandeling voor lawaaidoofheid
Vaak kun je lawaaidoofheid behandelen met gehoorapparaten. Hoewel de schade aan je gehoor niet kan worden genezen, kunnen gehoorapparaten je helpen om geluiden en gesprekken om je heen veel beter te horen.
Daarnaast helpt het vermijden van blootstelling aan te harde geluiden om te voorkomen dat je gehoorverlies erger wordt.
Bronnen
- MedlinePlus. (z.d.). Hearing loss. Geraadpleegd in 2024, van https://medlineplus.gov/ency/article/001048.htm
- Centers for Disease Control and Prevention. (z.d.). Noise-induced hearing loss. Geraadpleegd in 2024, van https://www.cdc.gov/niosh/noise/about/index.html