Ga naar hoofdinhoud
Afbeelding van glimlachende man met sensorineuraal gehoorverlies in de tuin

Wat is perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies is de meest voorkomende van de drie vormen van gehoorverlies (de andere twee zijn conductief gehoorverlies en gemengd gehoorverlies).

Bij deze vorm van gehoorverlies zijn de kleine haarcellen in je binnenoor of je gehoorzenuw (die geluid naar je hersenen overbrengen) beschadigd. Dit wordt meestal veroorzaakt door het natuurlijke verouderingsproces of door blootstelling aan harde geluiden.

Vormen van gehoorverlies

Illustratie van het binnenoor
Afbeelding van vrouw tijdens gehoortest

Boek een gratis test voor perceptief gehoorverlies

Onze hoorzorgexperts informeren je graag over de mogelijkheden en zoeken samen met jou naar de juiste hooroplossing. Maak hier een afspraak voor een gratis gehoortest.

Vraag 1 van 1
Bent u ouder dan 55 jaar?

Stap 1 van 5

Wat veroorzaakt perceptief gehoorverlies?

Perceptief gehoorverlies ontstaat door schade aan de haarcellen in je binnenoor of aan je gehoorzenuw. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Ouder worden – leeftijdsgebonden gehoorverlies (presbycusis) is de meest voorkomende vorm van perceptief gehoorverlies
  • Blootstelling aan harde geluiden, zoals een eenmalige explosie of langdurige blootstelling aan harde geluiden
  • Bepaalde geneesmiddelen en medicijnen
  • Erfelijkheid of complicaties tijdens de geboorte of zwangerschap

Wat is plotseling perceptief gehoorverlies?

Plotseling perceptief gehoorverlies (SSNHL) – ook wel plotselinge doofheid genoemd – is een onverwacht en snel gehoorverlies dat in één keer of binnen enkele dagen optreedt. Meestal gebeurt dit aan slechts één oor.

In sommige gevallen kan dit gehoorverlies worden teruggedraaid met een medische behandeling. Als je plotseling gehoorverlies ervaart, neem dan contact op met je arts voor medisch advies of neem contact met ons op.

6 veelvoorkomende tekenen van perceptief gehoorverlies

Het kan lastig zijn om de tekenen en symptomen van perceptief gehoorverlies bij jezelf te herkennen. Om je daarbij te helpen, vind je hieronder 6 veelvoorkomende signalen van perceptief gehoorverlies:

Afbeelding van mensen die praten en lachen

1. Moeite met het volgen van groepsgesprekken (vooral als er achtergrondgeluid is).

Afbeelding van man die naar zijn telefoon kijkt

2. Problemen bij het begrijpen van spraak in een luidruchtige omgeving (bijv. restaurants).

Afbeelding van vrouw die hand bij haar oor houdt

3. Moeite om telefoongesprekken te verstaan.

Afbeelding van de zijkant van het gezicht van een vrouw

4. Geluiden lijken onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen.

Afbeelding van vrouw die haar handen dicht bij haar hoofd houdt

5. Moeite met het horen van hoge tonen.

Afbeelding van koppel dat elkaar vasthoudt

6. Piepende of zoemende geluiden in de oren (tinnitus genoemd)

Afbeelding van een vrouw die een gehoorapparaat achter haar oor krijgt

Hoe wordt perceptief gehoorverlies behandeld?

Perceptief gehoorverlies kan meestal worden behandeld met gehoorapparaten. Er is een grote verscheidenheid aan hoortoestellen, met tal van opties die passen bij jouw behoeften en voorkeuren.

We raden je aan om zo vroeg mogelijk met een behandeling te beginnen, omdat perceptief gehoorverlies ongewenste gevolgen kan hebben, zoals een lagere levenskwaliteit en gevoelens van eenzaamheid. Maak een afspraak voor een gehoortest.

Maak een afspraak Behandeling voor gehoorverlies

Voorkom gehoorverlies voordat het jou of een naaste treft

Ook als je momenteel geen symptomen van gehoorverlies hebt, kun je toch proactief zijn om het te voorkomen. Het gebruik van gehoorbescherming, zoals oordopjes, oorstukjes of oorbeschermers, is een effectieve manier om gehoorverlies te voorkomen. Door deze bescherming te dragen, bescherm je je oren tegen bijzonder harde geluiden, zoals:

  • Tuingereedschap, zoals grasmaaiers en bladblazers
  • Houtbewerkingsmachines
  • Luidruchtige apparaten
  • Werkgerelateerde blootstelling, bijvoorbeeld in fabrieken en op bouwplaatsen
  • Motoren
  • Muziek

Dagelijkse geluiden die te hard zijn, zowel thuis als op het werk, kunnen een risico vormen voor je gehoor. Daarom is het verstandig om te investeren in gehoorbescherming als je verwacht blootgesteld te worden aan lawaai. Harde geluiden vermijden en blootstelling beperken kan op de lange termijn gunstig zijn voor je gehoorgezondheid.

Gehoorverlies

Carsten Ahlbom, senior internationaal trainer

Carsten Ahlbom is elektro engineer met meer dan 40 jaar ervaring op het gebied van het gehoor. Hij heeft deel uitgemaakt van de ontwikkeling van hooroplossingen, zoals gehoorapparaten, aanpasmethoden en advies. Hij gaf les in audiologie aan universiteiten in Warschau, Polen en Kopenhagen, Denemarken.

Hij heeft naar meer dan 70 landen gereisd om audiologen bij universiteiten en openbare en particuliere klinieken op te leiden in aanpassingen, gehoorapparaten, oorstukjes, enz.

Bronnen