Is het dragen van een koptelefoon slecht voor je gehoor?
We gebruiken tegenwoordig massaal koptelefoons – onderweg naar werk, op kantoor of gewoon thuis. Maar is dat eigenlijk slecht voor je gehoor? Gehoorverlies ontstaat meestal niet van de ene op de andere dag. Het is iets dat zich langzaam opbouwt. Sommige experts denken zelfs dat ons moderne gedrag – zoals het veelvuldig gebruik van koptelefoons, oortjes of 'earbuds' – ervoor zorgt dat ons gehoor sneller ‘veroudert’. En het probleem speelt opvallend vaak bij jongvolwassenen.
Waarom zou je je zorgen moeten maken over je gehoor?
Klinisch audicien Jill Gruenwald van het Medical Center van de Vanderbilt University in Nashville legt uit: “We worden blootgesteld aan veel recreatief lawaai – denk aan drukke gesprekken, concerten, festivals, cafés en bioscopen. Het lawaai waar we dagelijks mee te maken hebben, is niet niks.” Volgens haar vergroot langdurige blootstelling aan harde geluiden het risico op door lawaai veroorzaakt gehoorverlies (NIHL – Noise Induced Hearing Loss), ongeacht je leeftijd.
Welke geluiden zijn risicovol tijdens vrije tijd?
Koptelefoons op muziekspelers kunnen wel 120 decibel halen. Ter vergelijking: een luid concert of club zit rond de 105 dB en een autoradio op vol volume kan ook 120 dB bereiken. Volgens een studie van de Universiteit van Leicester is dat gevaarlijk, omdat geluid boven de 110 dB schade kan aanrichten aan de ‘myelineschede’ van je zenuwcellen. Daardoor raken de elektrische signalen van je oren naar je hersenen verstoord – en die schade is blijvend.
Veel mensen ervaren tijdelijk gehoorverlies na een luid concert of avondje stappen. Dit heet een ‘tijdelijke verschuiving van de drempelwaarde’. Je hoort dan een paar dagen minder goed, maar je gehoor herstelt zich weer. Dat komt doordat je oren zichzelf proberen te beschermen. Het geluid lijkt doffer omdat de fijne haartjes in je binnenoor vermoeid zijn. Als dat gebeurt, is het slim om een rustige plek op te zoeken totdat je gehoor weer normaal is – en te voorkomen dat het opnieuw gebeurt.
Hoe voorkom je gehoorschade door koptelefoons?
De meeste mensen zetten het volume van hun koptelefoon te hoog. En het kan wel tien jaar duren voordat je merkt dat er blijvende schade is ontstaan. Vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar lopen risico. Pas dus op, zeker in het openbaar vervoer. Op drukke plekken ben je sneller geneigd het volume harder te zetten om omgevingsgeluid te overstemmen. Maar dat vergroot de kans op gehoorschade. Door lawaai veroorzaakt gehoorverlies is namelijk sluipend – je merkt het pas als het al te laat is.
Een goede richtlijn: houd het volume zo laag dat je de geluiden om je heen nog kunt horen terwijl je je koptelefoon draagt. Er zijn zelfs gevallen bekend van twintigers met het gehoor van een 80-jarige. Vaak hadden ze geen idee dat ze hun gehoor aan het beschadigen waren.
Maak je je zorgen over je gehoor? Laat het dan testen door een van onze hoorzorgexperts. Je kunt een afspraak maken voor een gratis gehoortest in een van onze winkels. Bekijk hier onze locaties of bel 088 52 52 052 om direct een afspraak te maken.