Ga naar hoofdinhoud
Vergoeding en zorgverzekering hoortoestel
Blog

Zorgverzekering en vergoeding hoortoestellen

Bijgedragen door Audika

31-10-2023 • 6 minuten lezen

Verzekering en vergoeding hoortoestel

Vier weetjes om bij het kiezen van een zorgpolis rekening mee te houden

Verwacht je in 2024 voor het eerst hoortoestellen aan te schaffen? Of wil je jouw huidige hoortoestellen na vijf jaar vervangen? Houd hier dan rekening mee bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis. Wij hebben vier belangrijke weetjes voor je op een rij gezet.

1. De vergoeding: hoortoestellen worden voor 75% vergoed vanuit de basisverzekering, en mogelijk voor 100% met een aanvullende verzekering

In Nederland valt hoorzorg onder de basisverzekering. Zorgverzekeraars vergoeden minimaal 75% van de kosten van hoortoestellen. Met een aanvullende verzekering kan dit oplopen tot 100%. Het is daarom verstandig om te bekijken in hoeverre hoortoestellen worden vergoed via een aanvullende polis. Je vindt deze informatie op de website van je zorgverzekeraar, onder het kopje ‘vergoedingen’. Je kunt ook telefonisch contact opnemen.

Je kunt eenmaal in de vijf jaar aanspraak maken op vergoeding. Dit recht is wel afhankelijk van enkele voorwaarden: je gehoorverlies moet minstens 35 decibel (dB) bedragen aan één oor, ongeacht het functioneren van het andere oor. Je moet verzekerd zijn bij een Nederlandse zorgverzekeraar én de hoortoestellen laten aanmeten bij een erkende Nederlandse audicien.

Ook aanvullende hulpmiddelen kunnen worden vergoed, zoals wek- en waarschuwingssystemen.

Lees hier meer over de zorgverzekering, dekking en het eigen risico.

2. De kosten: de prijs van een hoortoestel is afhankelijk van jouw gehoorverlies

Wil je weten of een aanvullende verzekering voordelig is? Dan is inzicht in de kosten van een hoortoestel belangrijk. Een eenduidig antwoord is lastig, want de prijs hangt af van de ernst van jouw gehoorverlies en het type hoortoestel.

Er is onderscheid tussen zogenoemde categorietoestellen en premium hoortoestellen.

Categorietoestellen worden vergoed via de basisverzekering op basis van het landelijke Keuzeprotocol Hoorzorg. Met een vragenlijst en gehoortest wordt je gehoorverlies ingedeeld in één van vijf categorieën, van mild (categorie 1) tot zeer complex (categorie 5). De audicien biedt vervolgens een toestel aan binnen jouw categorie.

Over het algemeen geldt: hoe geavanceerder het toestel, hoe hoger de kosten. Val je in een hogere categorie, dan zijn de kosten doorgaans ook hoger.

Bekijk hier het overzicht van de gemiddelde kosten van een hoortoestel.

3. Keuzevrijheid zorgverlener: het verschil tussen een natura- en restitutiepolis

Het grootste verschil tussen basisverzekeringen is de keuzevrijheid in zorgverleners. Je kunt meestal kiezen tussen een naturapolis, restitutiepolis of een combinatiepolis.

Bij een naturapolis kun je zorg krijgen van aanbieders waarmee de verzekeraar een contract heeft. Kies je voor een andere zorgverlener, dan kan de vergoeding lager uitvallen. Hoeveel lager, staat in de polisvoorwaarden.

Een restitutiepolis biedt meer vrijheid: je kunt zelf je zorgaanbieder kiezen. Alleen bij onredelijk hoge kosten kan een deel voor eigen rekening zijn. Deze polis is meestal duurder, maar biedt vaak ook ruimere vergoedingen – soms zelfs voor een deel van de premium hoortoestellen. Bij een naturapolis worden deze standaard niet vergoed.

Zorgverzekeraars leggen op hun websites het verschil tussen polissen goed uit. Met alle zorgverzekeraars heeft Audika een contract, dus je kunt altijd bij ons terecht.

4. Keuze hoortoestel: niet alle toestellen worden vergoed vanuit de basisverzekering

Om teleurstelling te voorkomen is het belangrijk te weten wanneer de aanschaf van een hoortoestel niet wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Uiteraard wijzen onze audiciens je hier ook op. In de volgende situaties vervalt de vergoeding van 75%:

  1. Je kiest een toestel uit een andere categorie

    De categorie-indeling volgens het Keuzeprotocol Hoorzorg is bindend. Alleen toestellen binnen jouw categorie worden voor 75% vergoed. Je kunt dus geen vergoeding krijgen voor een toestel uit categorie 5 als je bent ingedeeld in categorie 4.

  2. Je kiest voor een premium hoortoestel

    Premium toestellen vallen buiten de vijf categorieën en bieden een rijkere luisterervaring dankzij de nieuwste technologie. Hierdoor zijn ze duurder en worden ze niet vergoed vanuit de basisverzekering.

    Bij premium toestellen heb je wél volledige keuzevrijheid. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze toestellen deels of zelfs volledig via een aanvullende polis. Heb je interesse in een premium toestel? Dan is het de moeite waard om dit mee te nemen bij de keuze van je verzekering.

    Als je voor een premium toestel kiest, kun je mogelijk profiteren van belastingvoordeel. Je kunt het bedrag dat je zelf betaalt aftrekken bij je belastingaangifte.

    Lees meer op de site van de Belastingdienst.

Zoals je ziet helpen wij je graag om een weloverwogen keuze te maken.

Bij Audika vinden we het belangrijk dat je een hoortoestel kiest dat past bij jouw persoonlijke voorkeuren en luisterbehoeften. Daarom geven we altijd een ‘optimaal advies’. Je kunt bij ons zowel een categorietoestel als een premium hoortoestel uitproberen en het verschil zelf ervaren.

We begrijpen dat een premium toestel niet voor iedereen haalbaar is, maar vinden het belangrijk dat je de keuze zelf kunt maken.

Meer weten? Bekijk de onderstaande video voor extra uitleg.