Ga naar hoofdinhoud
Alles over tinnitus
Blog

Tinnitus: Alles wat u moet weten

Bijgedragen door Audika

15-6-2021 • 3 minuten lezen

Bij Audika spreken we dagelijks mensen die leven met tinnitus. We begrijpen hoe vervelend en hardnekkig deze aandoening kan zijn. Tinnitus heeft vaak invloed op verschillende aspecten van je leven – van slapen tot concentratie en zelfs sociale interactie. In dit artikel leggen we uit wat tinnitus is, wat de oorzaken zijn en – belangrijker nog – wat jij eraan kunt doen.

In dit artikel lees je meer over:

  1. Tinnitus begrijpen: wat moet je weten?
  2. Wat veroorzaakt tinnitus?
  3. Hoe beïnvloedt tinnitus je slaap?
  4. Hoe kun je tinnitus behandelen?
  5. Wat is het effect van harde geluiden?
  6. Wat gebeurt er met tinnitus tijdens het vliegen?
  7. Wat zijn misvattingen van tinnitus?
  8. Doe een gratis gehoortest.

1. Tinnitus begrijpen: wat moet je weten over deze aandoening?

Volgens Stichting Hoormij NVVS hebben ongeveer een miljoen Nederlanders last van tinnitus. Dat varieert van een lichte vorm tot een extreem storende variant. Tinnitus wordt vaak omschreven als een suizend, brommend of zoemend geluid in je oren. Sommigen horen een tikkend, kloppend of sissend geluid – vergelijkbaar met stromend water. Het kan erg frustrerend zijn en in sommige gevallen zelfs je dagelijks leven beïnvloeden.

Tinnitus kan continu aanwezig zijn, maar ook in golven komen en gaan. Beide vormen kunnen vervelend zijn om mee te leven. Daarom is het belangrijk om er niet te lang mee rond te lopen en contact op te nemen met een audicien. Die kan samen met jou kijken naar mogelijke oplossingen. Hoewel er meestal geen definitieve genezing is, zijn er gelukkig wel veel therapieën en hulpmiddelen die verlichting kunnen bieden.

Tinnitus kan in één oor zitten, in beide oren of zelfs als een geluid in je hoofd aanvoelen. Meestal is het subjectief: alleen jij hoort het geluid. In zeldzame gevallen is het objectief, wat betekent dat ook anderen – bijvoorbeeld via een stethoscoop – het geluid kunnen waarnemen, omdat het veroorzaakt wordt door beweging of bloedstroom in je lichaam.

Het kan enorm helpen om over tinnitus te praten. Zo snappen mensen in je omgeving beter wat het met je doet en hoe ze rekening met je kunnen houden. Door er open over te zijn, vergroot je het bewustzijn en geef je anderen de kans om te helpen. Je zult merken dat de meeste mensen daar echt voor openstaan.

2. Wat veroorzaakt tinnitus?

Tinnitus is een soort gehoorverlies en gaat meestal samen met ander gehoorverlies. Dit zijn mogelijk oorzaken van tinnitus:

  • Een oorsmeerprop. Als er zich een ophoping van oorsmeer in je oren bevindt, kan dit tegen het trommelvlies aan zitten en een suizend of zoemend geluid veroorzaken. Dit veroorzaakt in sommige gevallen dezelfde symptomen als tinnitus. Het is echter zeer makkelijk te verhelpen met een eenvoudige procedure voor het verwijderen van oorsmeer, dit wordt in Nederland vaak gedaan door een huisarts(-assistent).
  • Blootstelling aan harde geluiden. Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat blootstelling aan harde geluiden de grootste oorzaak is van gehoorverlies. Het is ook de belangrijkste oorzaak van tinnitus, wat vaak tijdelijk optreedt na blootstelling aan een zeer hard geluid. Door naar muziek te luisteren via een koptelefoon vergroot je het risico op gehoorbeschadiging. Ook sportevenementen en muziekconcerten zijn vaak veel luider dan de veilige geluidssterkte.
  • Oorinfecties. Oorinfecties komen veel voor en kunnen vaak leiden tot gehoorproblemen, waaronder tinnitus. Mensen die vaak last hebben van oorinfecties, hebben veel meer kans op gehoorverlies en tinnitus en dit kan zelfs leiden tot volledig gehoorverlies.
  • Hoge bloeddruk. Hoge stressniveaus worden geassocieerd met hoge bloeddruk en dit kan tot veel aandoeningen leiden, waaronder tinnitus. Een levensstijl met hoge stress, bepaalde gezondheidsproblemen of een dieet dat veel cafeïne en alcohol bevat, kan de bloeddruk verhogen en de kans op tinnitus vergroten.
  • Een onderliggende aandoening. Soms kan tinnitus een symptoom zijn van een andere aandoening, zoals de ziekte van Ménière of een tumor in het hoofd, de kaak of de nek. Het is van cruciaal belang dat een audicien dergelijke aandoeningen uitsluit, vooral als je plotseling tinnitus in één of beide oren ontwikkelt, of als je merkt dat je tinnitus verandert.
  • Medicatie op voorschrift. Sommige medicijnen kunnen tinnitus, oorsuizen en andere vormen van gehoorverlies veroorzaken. Dit is met name het geval als je een familielid hebt dat dit probleem ook heeft ervaren. Als er medicijnen aan je zijn voorgeschreven, moet je dit met je arts bespreken en hem of haar attent maken op een eventuele familiegeschiedenis.

3. Hoe kan tinnitus je slaap beïnvloeden

Tinnitus kan een zeer moeilijke aandoening zijn om mee te leven, vooral als het je slaap verstoort. Tinnitus kan een grote invloed hebben op je slaappatroon, waardoor het moeilijker wordt om in slaap te vallen en de kwaliteit van de slaap beïnvloed wordt. Dit kan leiden tot vermoeidheid overdag en verhoogt de kans op het ontwikkelen van angst en depressie.

Ontspanning en meditatie kunnen de meest nuttige strategieën zijn om tinnitus te beheren en de kwaliteit van je slaap te verbeteren, maar er zijn ook vele andere behandelingen en therapieën die beter voor anderen kunnen werken. Lees verder voor advies over hoe je tinnitus kunt beheren en de bijkomende problemen kunt verlichten. Tinnitus is 's nachts vaak duidelijker, omdat de symptomatische geluiden luider lijken als de omgeving rustig is. Pijn of stijfheid in het hoofd, de nek en de kaak komt vaak voor bij mensen die last hebben van tinnitus en dit kan de natuurlijke slaap ook moeilijker maken. Je kunt een extra hoofdkussen gebruiken om je hoofd wat hoger te leggen. Hulp voor tinnitus kan bestaan uit het aanleren van strategieën die helpen om gemakkelijker in slaap te vallen.

4. Hoe wordt tinnitus behandeld?

Er is helaas nog geen definitieve behandeling voor tinnitus, maar er zijn veel verschillende manieren om de symptomen van de aandoening aan te pakken en sommige van deze werken heel goed om het leven wat makkelijker te maken voor mensen met tinnitus. Er zijn verschillende soorten therapie die nuttig kunnen zijn en je kunt met een audicien samenwerken om de beste oplossingen voor jou te vinden.

Mogelijke behandelingen voor tinnitus zijn:

  • Geluidstherapie. Geluidstherapie is gebaseerd op het veranderen van de manier waarop de hersenen de tinnitusgeluiden waarnemen en dit kan enorme verlichting bieden voor mensen die elke dag met tinnitus leven.
  • Gehoorapparaten. Gehoorapparaten voor tinnitus zijn de meest populaire manier om tinnitus te behandelen en kunnen worden geprogrammeerd om het zoemende of rinkelende geluid voor de gebruiker te verlichten. Tinnitus wordt vrijwel altijd geassocieerd met een ander soort gehoorverlies en gehoorapparaten zijn zeer efficiënt omdat ze kunnen worden gebruikt om beide aandoeningen tegelijkertijd te behandelen.
  • Cognitieve gedragstherapie. Cognitieve gedragstherapie is een vorm van therapie die tot doel heeft de manier te veranderen waarop de patiënt reageert op de geluiden van tinnitus. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het ontwikkelen van effectievere reacties op stimuli en dit kan een geweldige manier zijn om de hersenen te trainen in het omgaan met tinnitus.
  • Mindfulness. Mindfulness en meditatie worden vaak aanbevolen om stressniveaus te verlagen en de angst te verminderen en om de geest te trainen om de klanken van tinnitus ‘los te laten’. Veel gezondheidsproblemen kunnen worden gekoppeld aan stress en angst en dit zijn zeer nuttige vaardigheden om te helpen met veel aspecten van het leven.
  • Levensstijlveranderingen. In sommige gevallen kan het maken van fysieke veranderingen in je levensstijl of dieet, zoals het verminderen van de bloeddruk of het verhelpen van onevenwichtigheden in de bloedsuiker, helpen tinnitus te verlichten. Cafeïne en alcohol kunnen de bloeddruk verhogen. Het minderen van je inname van cafeïne en alcohol kan veel aspecten van je algemene gezondheid verbeteren en ook je gehoor beschermen. Een gezond, evenwichtig dieet is een belangrijke factor in de bescherming van je gehoor en je gezondheid en het behoud van een gezond gewicht helpt veel gezondheidsproblemen te voorkomen, waaronder tinnitus, wat gekoppeld is aan obesitas.
  • Triggers vermijden. Als je tinnitus wordt veroorzaakt door bepaalde geluiden, kan het vermijden hiervan helpen om tinnitus in je dagelijks leven te beheersen. Als je weet dat het geluid van bepaalde alledaagse dingen, zoals de telefoon of deurbel, de geluiden in je oren kan activeren, kun je naar alternatieven zoeken en bijvoorbeeld tv of films kijken met ondertitels en het volume zacht zetten om deze triggers te vermijden.

Als je tinnitus door een oorsmeerophoping wordt veroorzaakt, zul je natuurlijk enorme verlichting van je symptomen krijgen wanneer je je oorsmeer laat verwijderen.

 

5. Luide geluiden en tinnitus

Wist je dat tinnitus meestal wordt veroorzaakt door blootstelling aan harde geluiden? Veel mensen realiseren zich niet hoe gevaarlijk harde geluiden kunnen zijn. Als je weet wat de veilige luisterlimieten zijn, dan kun je je oren beschermen tegen gehoorverlies naarmate je ouder wordt.

Naar harde muziek luisteren, vooral via een koptelefoon, kan zeer gevaarlijk zijn en onherstelbare schade aan de oren veroorzaken. Mensen die dagelijks in rumoerige omgevingen werken, zoals bouwplaatsen en muziekpodia, hebben een veel hoger risico op gehoorverlies dan anderen en zouden waar mogelijk gehoorbescherming moeten dragen.

Je kunt je oren beschermen door:

  1. Het dragen van gehoorbescherming wanneer je je in een luide omgeving bevindt en niet bij de geluidsbron uit de buurt kunt blijven. Bijvoorbeeld als je een muziekconcert of festival bijwoont, of als je op een lawaaierige locatie werkt. Dit is vooral belangrijk voor jonge kinderen, omdat hun oren gevoeliger zijn en eerder beschadigd zullen worden door harde geluiden.
  2. Het volume waar mogelijk zachter zetten, vooral als je naar muziek luistert via een koptelefoon. Experts raden een veilige luisterlimiet van 60/60 aan als je een koptelefoon draagt; tot maximaal 60% van het volume luisteren gedurende maximaal 60 minuten per dag. Dit is omdat de koptelefoon de bron van het geluid dichter bij je trommelvlies plaatst, waardoor de kans dat de gehoororganen schade oplopen groter is.
  3. Regelmatig pauzeren. Laat je oren rusten wanneer ze zijn blootgesteld aan harde geluiden, of zelfs aan constante geluiden bij een lager volume. Soms is stilte echt goud waard. Het is belangrijk om regelmatig een rustige periode in je routine te bouwen om je oren rust te geven en een kans om te herstellen van de dagelijkse geluiden om je heen.
  4. Je bewust zijn van de risico's van alledaagse geluiden, zoals mixers en grasmaaiers. Zelfs een enkele blootstelling aan een pijnlijk luid geluid kan leiden tot permanente schade aan de oren, dus het is heel belangrijk om te begrijpen hoe gevaarlijk plotselinge harde geluiden kunnen zijn.
  5. Hulp zoeken als je een probleem met je gehoor opmerkt. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk bij hun eigen gehoorverlies en stellen het vaak uit om hulp te zoeken. Dit kan echter ernstige gevolgen hebben, omdat onbehandeld gehoorverlies verdere verslechtering van de gehoororganen kan veroorzaken en kan leiden tot de ontwikkeling van gerelateerde aandoeningen zoals depressie, angst en dementie. Als je denkt dat je gehoor slechter wordt, of als je merkt dat je mensen vraagt zichzelf te herhalen of het volume van je tv harder zet, of als je een rinkelend of zoemend geluid in je oren hoort, moet je zo snel mogelijk een audicien of je arts bezoeken.

6. Tinnitus en vliegen

Tinnitus kan veroorzaakt of verergerd worden door bepaalde geluiden, of in situaties die de bloeddruk of het stressniveau verhogen. Als je je in een omgeving met hoge stress bevindt, zoals een vlucht nemen, kan het zijn dat je tinnitus moeilijker te beheren wordt.

Het motorgeluid en de veranderingen in de luchtdruk zijn vaak problematisch voor mensen met tinnitus die per vliegtuig reizen. Het is een goed idee je voor te bereiden voordat je een vlucht neemt. De volgende tips kunnen nuttig zijn als je tinnitus hebt en een reis plant en je kunt met ons praten om je bezorgdheid te verlichten.

Tips voor het vliegen met tinnitus:

  • Plan vooruit. Kies waar je in het vliegtuig gaat zitten en vergeet niet dat veel mensen het makkelijker vinden om met tinnitus om te gaan als ze verder weg zitten van de bron van het lawaai. De motoren, de bron van de luidste geluiden die je tijdens de vlucht hoort, bevinden zich op de vleugels, dus het kan helpen in een gangstoel te zitten, verder naar achteren in het vliegtuig. Sommige mensen vinden het echter makkelijker om vóór de vleugels te zitten. Dus je zult misschien moeten experimenteren om te ontdekken wat de beste zitplaats voor jou is.
  • Draag je gehoorapparaat. Of niet. Ook hier is het weer een kwestie van experimenteren om te zien wat het beste voor je werkt. Een groot aantal mensen krijgt veel verlichting van tinnitus wanneer ze hun gehoorapparaten dragen en dit kan erg handig zijn tijdens het vliegen. Gehoorapparaten hoeven tijdens een vlucht niet uitgeschakeld te worden zoals andere elektronische apparaten. Sommige mensen vinden het echter makkelijker om hun tinnitus te beheren als ze tijdens het vliegen hun gehoorapparaten uitschakelen en dragen liever oordopjes.
  • Bescherm je oren. De druk en temperatuur in een vliegtuig kunnen onvoorspelbaar zijn en als het koud is kun je meer problemen met je oren hebben. Als je jezelf en je oren warm houdt door extra lagen te dragen, plus een sweatshirt met capuchon of een hoed, dan kun je je oren beter beschermen en meer lawaai buitensluiten.
  • Gaap, kauw of slik. Problemen met je oren tijdens het vliegen zijn vaak het gevolg van veranderende druk in het vliegtuig. Je kunt proberen dit te verlichten door te gapen of te slikken, of door iets te kauwen zoals kauwgom om de druk in je gehoorgangen te veranderen en oorpijn en tinnitus te voorkomen.
  • Ontspan. Het klinkt makkelijk, maar ontspannen komt niet altijd vanzelf als je last hebt van tinnitus. Mindfulness en meditatie kunnen enorm helpen en je kunt jezelf misschien afleiden door te lezen of een film te kijken tijdens je vlucht.

Als je je zorgen maakt over vliegen met tinnitus, neem dan contact op met je audicien of arts voordat je op reis gaat. Het is altijd een goed idee om je gehoorapparaten te laten controleren voordat je naar het buitenland gaat om de kans te verkleinen dat je hulp nodig hebt of reparaties moet laten uitvoeren. Het kan helpen om van tevoren uit te zoeken of er audiciens zijn op je bestemming, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over problemen terwijl je op reis bent.

7. Veelvoorkomende misverstanden over tinnitus (de feiten en de fabels)

Tinnitus is een vaak voorkomende aandoening, maar wordt vaak verkeerd begrepen door mensen die er nooit last van hebben gehad. Hier bespreken we de feiten en fabels over tinnitus en bekijken we de feiten:

Fabel: Tinnitus is psychisch.
Feit: Tinnitus is een echte aandoening die het binnenoor beïnvloedt en vermoedelijk wordt veroorzaakt door beschadigde haarcellen in de cochlea die ervoor zorgen dat je hersenen onjuiste informatie ontvangen en een geluid ‘horen’ dat niet aanwezig is. Tinnitus is geen ingebeelde aandoening, en sommige audiciens kunnen zelfs de geluiden isoleren die mensen met tinnitus horen.

Fabel: Tinnitus kan niet worden behandeld.
Feit: Tinnitus kan op veel verschillende manieren worden behandeld. Als het wordt veroorzaakt door een fysieke verstopping in het oor, zoals opgehoopt oorsmeer, dan kan het soms heel gemakkelijk worden opgelost met een eenvoudige procedure voor het verwijderen van oorsmeer. Als tinnitus het gevolg is van schade aan de gehoororganen, is er op dit moment geen definitieve genezing, maar er zijn veel soorten therapieën die de symptomen kunnen verlichten. Meditatie en mindfulness worden vaak aanbevolen, en ook cognitieve gedragstherapie en geluidstherapie zijn populaire opties. Voor veel mensen is de meest effectieve methode om tinnitus onder controle te houden het dragen van gehoorapparaten, vooral omdat tinnitus vaak samengaat met gehoorverlies.

Fabel: Tinnitus is niet verbonden met gehoorverlies.
Feit: Uit onderzoek blijkt dat minstens 90 procent van de mensen met tinnitus ook een vorm van gehoorverlies heeft. Soms gaat het om ‘verborgen gehoorverlies’, dat pas wordt ontdekt nadat de tinnitus is vastgesteld of behandeld. Omdat gehoorapparaten kunnen helpen bij zowel gehoorverlies als tinnitus, vormen ze vaak een goede oplossing voor beide problemen. Ze kunnen het contrast tussen tinnitus en je omgeving verkleinen door geluiden op te vangen en te versterken.

 

8. Doe een gratis gehoortest bij Audika

Audika is een van de grootste aanbieders van hooroplossingen in Nederland. Met een netwerk van meer dan vijftig vestigingen begrijpen we hoe lastig het kan zijn om met tinnitus te leven. We weten dat tinnitus invloed kan hebben op veel verschillende aspecten van je leven – zelfs op iets eenvoudigs als een gehoortest. We bespreken dit graag met je en gaan in op eventuele zorgen die je hebt.

Als je tinnitus hebt en al gehoorapparaten draagt, heb je hier waarschijnlijk al met je audicien over gesproken. Als dat niet zo is, is het een goed idee om dit zo snel mogelijk te doen. Tinnitus kan vaak effectief behandeld worden met gehoorapparaten en je audicien kan je daar goed bij helpen.

Als je last begint te krijgen van tinnitus, kun je een gratis gehoortest boeken en samen met ons op zoek gaan naar de beste oplossing voor jouw situatie. Het is belangrijk om je ervan bewust te zijn dat stress of angst tijdens de gehoortest invloed kan hebben op de resultaten. Als je leert ontspannen, zal dit niet alleen de test verbeteren, maar ook helpen om je tinnitus beter te leren loslaten en beheersen.

Onze ervaren audiciens helpen je graag bij het vinden van de juiste hooroplossing, zodat jij het leven kunt leiden dat je wilt – ongeacht je gehoorverlies of tinnitus. We bieden een uitstekend assortiment digitale gehoorapparaten aan, waaronder bijna onzichtbare in-het-oor modellen die je kunt uitproberen. Bel ons vandaag nog om je gratis gehoortest te boeken.

Maak een afspraak