De afgelopen maanden is het vaak in het nieuws geweest: steeds meer jongeren worden zich bewust van het belang van goede gehoorbescherming. Toch draagt iets meer dan de helft van de festivalgangers nog steeds géén gehoorbescherming1. Best veel mensen die onbeschermd rondlopen, vind je niet?
Ik las laatst een artikel over jongeren en hun gehoor. Daaruit bleek dat veel jongeren hun oren flink belasten met oordopjes. Uit onderzoek van de Nationale Hoorstichting blijkt dat 13% van de scholieren tussen de 12 en 18 jaar een negatieve uitslag kreeg bij een online gehoortest2. Dat betekent dat ze nú al beginnende gehoorschade hebben. De verwachting is dat mensen daardoor steeds jonger een hoortoestel nodig hebben. Waar de gemiddelde leeftijd nu 70 jaar is, zou dat bij deze generatie zomaar rond de 50 kunnen liggen3.
En dat komt niet alleen door concerten. Waar jongeren te weinig gehoorbescherming dragen, gebruiken ze juist wél vaak oordopjes of koptelefoons – in de trein, op de fiets, tijdens het sporten... bijna altijd staat er wel muziek op.
Ik schrok eerlijk gezegd toen ik las dat bijna één op de vijf jongeren al beginnende gehoorschade heeft. Sinds ik in de gehoorbranche werk, ben ik me hier veel bewuster van. Ik heb in de afgelopen maanden zoveel gelezen en geschreven over gehoorschade, tinnitus en gehoorbescherming. Ik vraag me soms zelfs af of het geruis van de wind op de snelweg of het harde volume tijdens een groepsles Bodypump ook schade kan veroorzaken. Misschien moet ik ook dan mijn gehoorbescherming in doen.
Iedereen heeft vast weleens een piep in z’n oor gehad. Tegenwoordig schrik ik ervan als ik er een hoor. Want ik weet nu: als je een piep hoort, is er al schade ontstaan. Meestal gaat het weer weg, maar het is wél een waarschuwing: wees zuinig op je gehoor. Ik ben nu 28, en gelukkig bestaan er tegenwoordig supergoede gehoorapparaten. Maar eerlijk? Ik hoop dat ik nog lang met mijn 'eigen' gehoor kan blijven horen. Tinnitus is namelijk niet te genezen. Een gehoorapparaat kan de klachten hooguit verlichten, maar de piep of het gezoem blijft – alleen wordt het wat gemaskeerd.
Gelukkig komt er steeds meer aandacht voor dit onderwerp. DJ Sam Feldt zet zich bijvoorbeeld in voor de internationale campagne Love The Music, en de organisatie I Love My Ears kwam met de actie Plug in, party on. Ook festivalorganisaties werken steeds beter mee door gehoorbescherming aan te bieden en geluidsniveaus te beperken.
Mijn advies? Wat ik zelf ook probeer na te leven: je hebt maar één paar oren, en die moeten je hele leven meegaan. Wees er zuinig op. Ja, er bestaan fantastische hoortoestellen. Maar hoe fijn is het als je die (nog) niet nodig hebt? Beter nu investeren in goede gehoorbescherming dan later in gehoorapparaten.
Goede gehoorbescherming komt altijd van pas – of je nou naar een festival gaat, op de motor stapt, een vuurwerkshow kijkt of carnaval viert. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Zelfs als je al beginnende gehoorschade hebt, is gehoorbescherming nog steeds belangrijk. Zo voorkom je dat het erger wordt. Onze audiciens helpen je graag, en houden rekening met jouw wensen. Maak snel en eenvoudig een afspraak!
Bronnen:
1 VeiligheidNL: https://www.gelderlander.nl/doetinchem/de-gehoorbeschermer-is-niet-meer-voor-losers-in-de-achterhoek-verkopen-ze-er-miljoenen~ac371220/
2 Veiligheid NL: https://www.veiligheid.nl/organisatie/actueel/nieuwsarchief/helft-middelbare-scholieren-luistert-onveilig-naar-muziek
3 RTL Nieuws: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4822536/gehoorschade-oren-kno-arts-dokter-tinnitus-piep-oorsuizen-muziek
4 Nationale Hoorstichting: https://www.hoorstichting.nl/wp-content/uploads/2016/07/NHS-Gehoorschade-middelbare-scholieren_DEF.pdf