Misschien heb je al eens een gehoortest gedaan, of wordt dit je eerste keer. In beide gevallen is het interessant om te weten wat er precies gebeurt tijdens zo’n gehoortest. Natuurlijk meten we hoe goed je hoort, maar hoe gaat dat eigenlijk in z’n werk? Je leest het in deze eerste blog uit de reeks: hoe doen we dat?
Stap 1: voorafgaand aan je bezoek
Je gehoortest is ingepland – spannend! Voor je bezoek ontvang je thuis een vragenlijst. Deze maakt deel uit van het hoorprotocol. Elke aanbieder van hoortoestellen werkt (verplicht) volgens dit protocol. Het is ontwikkeld door Stichting Protocol Hoorhulpmiddelen, in samenwerking met audiciens, audiologen en wetenschappers. In de vragenlijst beantwoord je vragen over je gehoor, zoals: “Versta je gezongen tekst (in het Nederlands)?” of “Hoor je thuis de deurbel nog goed?”
Op basis van je antwoorden en de uitslag van je gehoortest wordt je gehoorverlies ingedeeld in een categorie:
- Categorie 1 – eenvoudige hooroplossingen
- Categorie 5 – meer geavanceerde hooroplossingen
Stap 2: vragen van de audicien
De vragenlijst is ingevuld en het is tijd voor je afspraak met een van onze audiciens. Misschien voel je je een beetje gespannen als je bij ons binnenkomt – dat is helemaal normaal. Je wordt vriendelijk ontvangen door een van onze medewerkers, en met een kopje koffie of thee neemt de audicien je mee naar een rustige aanpaskamer.
Daar stelt de audicien je eerst een aantal vragen om jouw persoonlijke situatie beter te begrijpen. Wat voor werk doe of deed je? Wat zijn je hobby’s? Heb je ooit een ooroperatie gehad of vaak last gehad van oorontstekingen? Ook vraagt hij of zij in welke luistersituaties jij je vaak bevindt. Al deze informatie helpt om jou straks het beste advies te geven en om rekening te houden met jouw leefstijl en wensen.
Stap 3: de piepjestest
De eerste test vindt plaats in een geluidsdichte cabine. Je neemt daar plaats en hebt via een raam visueel contact met de audicien. Je krijgt een koptelefoon op en een knop in je hand. De audicien laat je piepjes horen van verschillende toonhoogtes en volumes. Hoor je een piepje duidelijk? Dan druk je op de knop. Twijfel je of je iets hoort? Druk dan liever niet – het is belangrijk dat je zeker weet dat je iets hoort.
De audicien meet zo jouw gehoordrempel: het zachtste geluid dat je nog net kunt waarnemen. De resultaten worden in een audiogram gezet. Daarin zie je welke tonen je op welk volume hoort, voor elk oor apart. Zo kan de audicien je gehoorverlies per oor in kaart brengen – misschien heb je aan één oor genoeg aan een hoortoestel.
Stap 4: de spraaktest
Veel mensen met gehoorverlies merken dat ze moeite krijgen met het verstaan van spraak. Daarom volgt na de piepjestest een spraaktest. Je krijgt opnieuw een koptelefoon op en hoort woorden die je moet herhalen. Ook als je niet zeker weet wat je hoort, zeg dan wat je denkt te horen. Juist dát helpt de audicien om te bepalen welke klanken je goed of minder goed opvangt. Op basis hiervan wordt straks je hoortoestel afgestemd, zodat je bijvoorbeeld zachte medeklinkers beter kunt verstaan.
Nu je weet wat de audicien precies test, vertellen we je ook graag *hoe* hij dat doet. Er komt namelijk meer kijken bij een gehoortest dan alleen het afspelen van een paar piepjes.
De rol van de audicien
Via speciale software zorgt de audicien ervoor dat jij de verschillende tonen en woorden via de koptelefoon hoort. Maar dat is niet alles. Er zit een opbouw in de frequenties en volumes van de geluiden. Alles wordt meerdere keren herhaald, zodat de meting betrouwbaar is. De audicien zorgt er zo voor dat jouw gehoor zo nauwkeurig mogelijk getest wordt – en dat jij het beste advies krijgt.
Stap 5: na de gehoortest
Zowel de gehoortest als het advies zijn geheel vrijblijvend. Wil je een hoortoestel proberen? Dan kijken we samen naar de mogelijkheden. We houden daarbij rekening met de categorie van gehoorverlies waarin jij valt (volgens het hoorprotocol), maar ook met jouw voorkeuren, leefstijl, werk, hobby’s, luistersituaties en budget (vergoeding of premium).
Heb je vragen tijdens of na het gesprek met de audicien? Stel ze gerust – je mag ons ook altijd later nog bellen. Als je samen met de audicien een keuze hebt gemaakt voor een hoortoestel, dan schaf je dat niet meteen aan. Eerst ga je het toestel testen in een proefperiode. Tijdens die periode plannen we vervolgafspraken in.
In de volgende blog uit onze reeks ‘hoe doen we dat’ vertellen we je alles over wat er tijdens die vervolgafspraken gebeurt.