Een goede nachtrust is belangrijk voor het welzijn van je lichaam en geest. Helaas blijkt uit onderzoek van EuroTrak – het grootste internationale onderzoek naar gehoorverlies – dat verminderd gehoor een negatieve invloed kan hebben op je nachtrust. Dit onderzoek werd uitgevoerd onder een grote groep mensen met gehoorverlies, zowel met als zonder hoortoestellen. In dit artikel zetten we de feiten voor je op een rij, om te laten zien hoe belangrijk goed horen is voor een gezonde nachtrust.
Waarom goede nachtrust zo belangrijk is
Slaap helpt je hersenen om te herstellen. Tijdens de slaap reorganiseren je hersenen zich, laden ze zichzelf op en worden afvalstoffen afgevoerd die zich overdag hebben opgehoopt. Toch hebben veel mensen moeite met inslapen, doorslapen of worden vaak te vroeg wakker. Dit kan leiden tot vermoeidheid en een gevoel van uitputting.
Overbelasting en overprikkeling
De meeste slechthorenden geven aan dat hun gehoorverlies invloed heeft op hun nachtrust én op hun fysieke en mentale energie overdag. Zestien procent gelooft zelfs dat slechter horen slaapstoornissen veroorzaakt.
Volgens het EuroTrak-onderzoek kan overbelasting van de zintuigen en een overprikkeld zenuwstelsel een negatieve invloed hebben op je emotionele en cognitieve gezondheid – dus op je vermogen om informatie op te nemen, te verwerken en te presteren. De meerderheid van de deelnemers gaf aan dat deze klachten afnamen toen ze een hoortoestel gingen dragen. Voor 47% zorgde het dragen van een hoortoestel overdag voor een betere, meer regelmatige nachtrust. Daarnaast voelde 40% zich ’s avonds fysiek minder uitgeput, en 32% mentaal, vergeleken met mensen met gehoorverlies die geen hoortoestel dragen.
Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Je zou kunnen denken dat je juist vermoeider raakt van al die extra geluiden overdag. Audicien Victor legt uit waarom dat meestal niet zo werkt: “Mensen met gehoorverlies komen bijvoorbeeld na een feestje doodmoe thuis omdat ze zich constant hebben moeten inspannen om gesprekken te volgen. Dat leidt tot overprikkeling en gepieker ’s nachts. Als je een hoortoestel draagt, hoef je je minder in te spannen, raak je minder overprikkeld en slaap je vaak beter. Een goed gehoor draagt dus bij aan een rustige nachtrust.”
Stel een gehoortest niet uit
Maar liefst 95% van de ondervraagde Nederlanders zegt dat het gebruik van een hoortoestel hun leven positief heeft beïnvloed – al is het soms. Toch geeft slechts 33% van de slechthorenden toe dat hun gehoor niet goed is. En minder dan de helft durft een gehoortest te doen. Dat is zorgwekkend, zeker als je weet dat 67% van de mensen die wél een hoortoestel hebben, achteraf spijt heeft dat ze de test zolang hebben uitgesteld.
Audiologen zien dat steeds meer mensen investeren in hun mentale gezondheid – met meditatie, beweging of een digitale detox. Toch blijven veel mensen het testen van hun gehoor uitstellen, terwijl dat juist zo eenvoudig en laagdrempelig is. Veel mensen beseffen niet hoeveel invloed geluiden en prikkels hebben op je hersenen en dus op je mentale rust.
Tip: hoorhulpmiddelen voor meer rust
Naast een hoortoestel kunnen ook andere hoorhulpmiddelen bijdragen aan een betere nachtrust. Ze vergroten je gevoel van veiligheid – en dat is een belangrijke basis om goed te kunnen slapen. Audicien Victor zegt hierover: “Je veilig voelen is essentieel voor een goede nachtrust. Daarom raden we aan om, naast je hoortoestel, ook hulpmiddelen in huis te halen voor momenten waarop je je toestel uit hebt, bijvoorbeeld ’s nachts. Denk aan systemen die je via trillingen of lichtflitsen waarschuwen als de wekker gaat, de telefoon overgaat, de deurbel rinkelt of als het brandalarm afgaat. Zo weet je zeker dat je niets mist – en kun je met een gerust hart gaan slapen.”
Interessante links
- Tekenen, signalen en symptomen van gehoorverlies
- Alles wat je wilt weten over je gehoor testen
- Wek- en waarschuwingssystemen
Bronnen
- Audika
- EuroTrak-onderzoek, Nederland
- Slaap: de neuroprotectieve aspecten van slaap – PMC (nih.gov)