Ga naar hoofdinhoud
Hoe behoud je gezonde geluidsniveaus?
Blog

Gezonde geluidsniveaus monitoren | Audika Hoorzorg

Bijgedragen door Audika

13-3-2020 • 4 minuten lezen

Tags • Preventie

We worden steeds vaker blootgesteld aan te harde geluidsniveaus. Door deze geluidsniveaus regelmatig te monitoren, kun je op de lange termijn je gehoor beter beschermen.

Koptelefoons zijn populairder dan ooit. We streamen muziek, luisteren naar podcasts, bellen handsfree en kijken YouTube-video’s en Netflix op onze smartphone, tablet of laptop. En hoewel dat ons leven op veel momenten makkelijker maakt, heeft het een minder gunstig effect op je gehoor. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kan het volume van je telefoon of iPod oplopen tot wel 136 dB, terwijl de veilige grens voor 8 uur luisteren per dag rond de 80 dB ligt. De WHO meldt ook dat de helft van de tieners en jongvolwassenen (12–35 jaar) via hun telefoon of iPod wordt blootgesteld aan onveilige geluidsniveaus1.

Zet jij het volume van je telefoon regelmatig harder? Of word je op een andere manier blootgesteld aan hoge geluidsniveaus, bijvoorbeeld doordat je vaak festivals bezoekt, in een lawaaiige omgeving werkt (zonder gehoorbescherming), of groepslessen volgt waar de muziek hard staat? Plan dan een gratis gehoortest bij een van onze audiciens. Zo weet je snel of jouw gehoor schade heeft opgelopen door te harde geluiden.

Gezondheidsapps

Smartphones en gezondheidsapps worden steeds populairder. Er zijn inmiddels veel apps die je gezondheid bijhouden, zoals je hartslag, slaapritme en dagelijkse activiteit. Tegenwoordig zijn er ook apps die je gehoor monitoren, bijvoorbeeld door het volume van je oordopjes te meten of de geluidsniveaus in je omgeving te analyseren.

Nieuwe monitoringmogelijkheden van Apple

Sinds 2011 zijn er wereldwijd 470 miljoen smartphones verkocht, en de tijd die we ermee doorbrengen blijft toenemen. Fabrikanten proberen de gezondheid van gebruikers beter te beschermen via gezondheidsfuncties en apps. Zo heeft Apple in iOS 13 (voor iPhone) een functie toegevoegd waarmee je je blootstelling aan harde geluiden via koptelefoons kunt monitoren. Deze functie heet ‘Geluidsniveaus (koptelefoon)’ en vind je in de Gezondheid-app op je iPhone.

De app geeft een overzicht van je volumeniveaus en categoriseert deze als ‘OK’ of ‘Luid’. Geluiden boven de 80 dB worden als ‘Luid’ gemarkeerd, omdat langdurige blootstelling aan dit niveau kan leiden tot gehoorverlies of tinnitus. Geluiden onder de 80 dB vallen in de ‘OK’-categorie. Met deze functie kun je ook het geluidsniveau in je omgeving meten. Kijk dus ook eens naar de functie ‘Geluidsniveaus (omgeving)’ om te zien hoe luid je dagelijkse omgeving eigenlijk is2.

Heb je geen iPhone? Dan is de app ‘Decibel X Pro Noise Meter’ een goed alternatief. Deze app verandert je telefoon in een geluidsniveaumeter waarmee je eenvoudig het volume in je omgeving kunt meten. De app is beschikbaar in de Google Play Store én in de Apple App Store.

Download de Decibel X Pro Noise Meter app

Waarom geluidsniveaus monitoren?

Als je dagelijks je blootstelling aan geluid monitort, neem je een belangrijke stap in het beschermen van je gehoor. Het volgen van het volume van je koptelefoon en omgevingsgeluid helpt je om bewust te worden van wat gezonde geluidsniveaus zijn. Zo leer je beter inschatten wanneer geluiden mogelijk schadelijk zijn. Benieuwd naar andere manieren om goed voor je gehoor te zorgen? Lees dan ook onze blog: 7 tips van de audicien om je oren goed te verzorgen.


1 World Health Organization
2 9to5mac: Hearing with iOS 13
3 Google Play: Decibel X Pro Noise Meter