Ga naar hoofdinhoud
Vrouw die haar oorsmeer laat verwijderen
Hoe maak je jouw oren schoon?

Oorsmeer verwijderen

Oorsmeer in je oren kan je gehoor enorm beïnvloeden. Daarom is het belangrijk dat je jouw oren goed schoonmaakt om goed te kunnen horen. Tevens kan oorsmeer de resultaten van een gehoortest beïnvloeden. Op deze pagina lees je hoe je oorsmeer op een veilige en verantwoorde manier kunt verwijderen voor een hoortest. 

Wat is oorsmeer?

Oorsmeer is een mix van talg, haartjes, keratine en huidschilfers. Aangezien het oorsmeer in de gehoorgang ophoopt en er bruin en kleverig uit kan zien, denken velen dat het een teken is van slechte hygiëne. Ware het niet dat oorsmeer een belangrijke functie heeft.

Oorsmeer draagt namelijk bij aan het schoonhouden van je oor. Dat klinkt een beetje tegenstrijdig aangezien het vaak gezien wordt als iets vies dat weggehaald moet worden. Maar jouw oorsmeer vangt vuil, stof en andere zaken op voordat het je trommelvlies kan bereiken en schade kan aanrichten. Oorsmeer beschermt je oor daarnaast tegen vocht, uitdroging en beschermt je tegen vreemde voorwerpen.

Heb je last van een oorsmeerprop?

De oorzaak van je gehoorverlies kan mogelijk veroorzaakt worden door een oorsmeerprop. Deze oorsmeerprop sluit je gehoorgang door de grootte gedeeltelijk of volledig af waardoor er minder of geen geluid meer doorheen kan komen.

Je kunt een oorsmeerprop herkennen aan de volgende klachten:

  • Oorpijn of pijn in je nek;
  • Tinnitus of suizen in je oor;
  • Gehoorverlies;
  • Je hoort geluiden alsof je onder water bent;
  • Een gevoel dat je gehoorgang vol zit.

Hoe ontstaat een oorsmeerprop?

Een oorsmeerprop kan ontstaan wanneer je oor niet meer in staat is om het op een natuurlijke manier af te breken. Dit kan voorkomen wanneer je een gehoorapparaat draagt, veel oordoppen in hebt om muziek te luisteren, te vaak wattenstaafjes gebruikt of wanneer je bovengemiddeld veel oorsmeer aanmaakt.

Een oorsmeerprop verwijderen kun je beter niet zelf doen. Om erachter te komen of je last hebt van een oorsmeerprop, kun je een afspraak maken bij je huisarts. Hij of zij controleert dan je gehoorgang.

Een oorsmeerprop verwijderen kan op meerdere manieren. Met lauwwarm water bijvoorbeeld. Maar de huisarts kan ook met een curette de prop verwijderen. Je kunt je huisarts een handje helpen door een aantal dagen voor je afspraak olie in je oor te druppelen waar het oorsmeer week van wordt. Daardoor kan de arts je oorsmeerprop gemakkelijk verwijderen.

Vrouw die praat met headset op

Merk je dat je minder hoort? Meld je aan voor een gehoortest!

Het kan zijn dat je minder bent gaan horen door oorsmeer, maar het kan ook voorkomen dat je écht minder bent gaan horen. Vul het formulier in voor een gratis gehoortest en kom erachter hoe het met je gehoor gesteld is.

Stap 1 van 5

Hoe maak je je oren schoon?

Wil je je oren schoonmaken? Dan wil je graag weten hoe je dit op een goede en veilige manier aan kunt pakken. Wil je weten hoe je zelf oorsmeer kunt verwijderen? We hebben het hier op een rijtje gezet.

  1. Oren schoonmaken met olie, glycerine of zoutoplossing
  2. De meest voorkomende manier en het startpunt om je oren schoon te maken is met de hulp van een paar druppels olie, glycerine of een zoutoplossing. Deze maken het oorsmeer in je oren zacht, waardoor de natuurlijke werking van je oren het oorsmeer naar buiten drukt.

  3. Een zachte straal onder de douche
  4. Je kunt het oorsmeer in je oren ook zacht proberen te maken met een zachte straal onder de douche. Op deze manier ondersteun je ook weer de natuurlijke werking van je oren.

  5. Oren laten schoonmaken bij de huisarts (wordt sterk aangeraden!)
  6. Wanneer je een afspraak maakt bij de huisarts, kan het oorsmeer daar verwijderd worden. Dit kan bijvoorbeeld door je oren te laten uitspuiten of doordat de huisarts met een curette je oorsmeer verwijdert. Deze ingrepen zijn pijnloze en toegankelijke manieren om je oorsmeer te laten verwijderen.

    Als je de huisarts gaat bezoeken, dan is het aan te raden om alsnog een aantal druppels olie te gebruiken. Hierdoor is het voor de huisarts makkelijker om het oorsmeer te verwijderen.



Wat moet je vooral niet doen?

Er zijn nog andere manieren om oorsmeer uit je oren te verwijderen die je vooral niet moet gebruiken. Hier leggen we in het kort uit welke manieren dit zijn en waarom het gebruik hiervan zorgwekkend is:

  • Je oorsmeer verwijderen met een wattenstaafje
  • Een vaak voorkomende manier waarop mensen hun oren schoonmaken is door gebruik te maken van een wattenstaafje. Wattenstaafjes zien er misschien zacht uit, maar ze zijn gemaakt van kunstmatige vezels die de gevoelige huid in de gehoorgang kunnen beschadigen of ontsteken. Hierdoor is de gehoorgang vatbaar voor infecties en die willen we natuurlijk liever niet!

    Ook loop je het risico om je trommelvlies te beschadigen als je met het wattenstaafje in je gehoorgang gaat. Dit risico loop je al snel!

  • Je oor reinigen met een oorkaars
  • Je kunt ook oorsmeer verwijderen met een kaars. Dit is een holistische methode en wordt door artsen niet aangeraden. Je gaat hierbij op je zij liggen en krijgt een brandende kaars in je oor. Door de warmte en druk wordt het oorsmeer zacht en wordt het als het ware uit het oor ‘gezogen’. Aangezien de hitte veel schade kan veroorzaken, raden wij deze manier af.

Als je denkt dat je gehoorgang verstopt zit of dat je overmatig oorsmeer hebt, kun je het best je huisarts raadplegen om de gehoorgang te laten reinigen.

Veelgestelde vragen over het verwijderen van oorsmeer

6 vaak voorkomende tekenen van gehoorverlies

Veranderingen in je gehoor kunnen een teken zijn van ophoping van oorsmeer, maar kunnen ook wijzen op gehoorverlies. Bestudeer de onderstaande vaak voorkomende tekenen van gehoorverlies om te zien waar je op moet letten:

Afbeelding van mensen in gesprek
Moeite met het volgen van gesprekken
Je hebt moeite met het volgen van groepsgesprekken (of als er achtergrondgeluid is)
Afbeelding van man die naar zijn telefoon kijkt
Telefoongesprekken zijn onduidelijk
Je hebt moeite met het volgen van telefoongesprekken, zowel op rustige als rumoerige plaatsen
Afbeelding van vrouw die hand dicht bij haar oor houdt
Je hebt het gevoel dat anderen mompelen
Je vraagt anderen vaak om zichzelf te herhalen. Geluiden lijken onduidelijk of mensen klinken alsof ze mompelen
Afbeelding van de zijkant van het gezicht van een vrouw
Problemen met het lokaliseren van geluiden
Je hebt moeite om te bepalen waar geluiden vandaan komen
Afbeelding van vrouw die handen dicht bij haar hoofd houdt
Tekenen van tinnitus
Je hebt last van piepende of zoemende geluiden in je oren (tinnitus genoemd)
Afbeelding van koppel dat elkaar vasthoudt
De tv te hard zetten
Je vrienden en familie zeggen dat je de televisie te hard zet